Alle har (P)sykisk helse.

I dag var jeg på DPS. Der gjorde jeg noe som tok litt kreftene ut av meg. Dette var en liste med spørsmål og grad av forskjellige stadier av impulsitet, uroligheter og ett par ting til.

Det var en sjekkliste for hvor suicidal jeg er eller har vært. Det var utrolig hardt og gå igjennom denne. Det dro opp mange følelser og tanker. Jeg fikk ett lite anfall der jeg satt.

Den værste, men letteste biten var to rader hvor den ene var grunner til og ta sitt eget liv, den andre var grunner til og ikke gjøre det.

Grunner til og gjøre det:

 1. Misslykkes i jobb/få sparken
 2. Miste venner, eventuelt kjæreste eller venner grunnet manglende impulskontroll og ukontrollert adferd.
 3. Det tar for lang tid og bli frisk eller få kontroll på lidelsen.

Grunner til og la være:

 1. Venner og familien
 2. Jobben
 3. Hobby
 4. Fremtidsplaner

Jeg vet jo selv at tenkene kommer innimellom, men det er tanker. Jeg tror personlig at andre som ikke har en form for psykiske lidelser også kan få slike tanker. For selv uten lidelse så har vi alle en psykisk helse i likhet med at alle har en helse.

Jeg likte ikke denne timen så veldig godt, men på slutten ble den bedre. Da jeg fikk sett litt igjennom liste og gjort noen tanker rundt de forskjellige punktene ble jeg litt lettet.

Jeg innser at det bare er tanker. Det er ikke noe jeg har lyst til. Jeg vil egentlig ikke.

Det aller siste punktet ville ha meg til og beskrive hvordan jeg ville ha gjort det. Det ville jeg ikke, for da hadde det blitt for ekte og det vil jeg ikke at det skal bli. Jeg vil ikke dit. Aldri.

Jeg har forresten fått en mestringsplan og jeg er meldt på kurs. Det kommer egne innlegg om dette.

Nå sitter jeg på flytoget på vei til Gardermoen og hører på musikk. Koser meg med og skrive.

Ha en (P)sykt god dag. Håper alle har en flott da.

Reklame

2 kommentarer om “Alle har (P)sykisk helse.

 1. Det er veldig forståelig at det temaet er vanskelig å snakke om! Det er allikevel veldig viktig og bra at du gjør det! 🙂 selvmordstanker er faktisk ikke så uvanlig som mange tror. Man trenger absolutt ikke ha en psykisk lidelse for å få slike tanker. Spør du mannen i gata har veldig mange på ett eller annet tidspunkt i livet tenkt tanken om at livet er så vanskelig at det ville vært godt å slippe. Heldigvis er det langt fra tanken til handlingen 🙂 Var på kurs, hvor en overlege sa så fint: «selvmordstanker er det mennesker får når de har det skikkelig vondt, og ikke vet hvordan de skal få det bedre». Jeg syntes det var en veldig god forklaring, for det er jo slik det er! I prosessen vil det dukke opp ting som er vanskeligere enn andre, men det kommer du deg igjennom! Det er jeg helt sikker på! 🙂 Lykke til videre!

  Likt av 1 person

  1. Tusen takk og beklager sent svar.
   Helt enig at det er langt fra tanker til handling, men det er utrolig skremmende når de er der. Jeg har jo tenkt flere ganger at kaoset er for stort, at det ikke er mulig og hente seg inn igjen, men det gjør man jo som regel. Så når utfordringene slipper sånn gradvis så er det lettere og håndtere slike tanker også. Dytte dem vekk og tenke på de som betyr noe, det som betyr noe og livet generelt. Som egentlig er ganske så fantastisk. For det glemmer man fort i slike situasjoner. 🙂 Takk for kommentar. 😀

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s